Quantcast
Channel: COLIN
Viewing all articles
Browse latest Browse all 726

Min karriär som chefredaktör -Claes de Faire

$
0
0

COLIN Magazine har mött ett gäng inspirerande människor som är grymma på de det gör. Vad innebär deras jobb, hur tar man sig upp och vad är egentligen nyckeln till framgång? Först ut är chefredaktören för Resumé, Skandinaviens största tidning om reklam, medier och marknadsföring. Efter en promenad med minst sagt friska vindar kom vi fram till Bonnierhuset och mötte upp mannen som håller i alla Resumés tyglar -Claes de Faire.


Claes de Faire Colin

Hej Claes de Faire, vad gör du idag?
- Jag är chefredaktör för Resumé och förslagschef för Resumé Förlag AB

Vad innebär ditt jobb?
- Det innebär att jag har ekonomiskt och publicistiskt ytterst ansvar för allt som görs på Resumé och resume.se och de olika produkter vi har, till exempel en tidning i Almedalen. Vi gör olika sidogrejer och arrangerar en del event.

Vad har du gjort innan?
- Inom Bonnier Tidskrifter var jag i sju år, under den tiden så hann jag vara utvecklingsredaktör för en tidning som heter S, jag har varit reporter på Resumé, jag har varit redaktionschef på Resumé, jag har varit frilansande reporter på Dagens Industri och jag har även varit PR-konsult!

Vad har du för utbildning?
- Jag har läst väldigt lite. Jag tog studenten sen läste jag engelska i tre månader i England och sen några sporadiska kurser på högskola och universitet och har kanske då 90 poäng eller något sånt -av de gamla poängen!

Vad har du för knep, hur tog du dig hit?
- Jag har aldrig sagt nej och jag har jobbat jävligt hårt.

Ska man vara envis?
- Jag tyckte att det var tråkigt att plugga. Om man inte har gjort det, så vet man att om man ska klara sig överhuvudtaget så måste man jobba hårdare än alla andra. Jag kan uppleva många gånger att folk som har en examen ganska tryggt kan luta sig mot den och tänka ”men jag är ändå civilekonom” eller ”jag har ändå gått på JMK”. Jag har inget sånt att luta mig mot, man jobbar hårdare automatiskt.

Claes de Faire Colin 2

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
- På morgonen har jag någon form av planeringsmöte. Vi har en webbredaktion på resume.se, de skickar en lista till mig på vad som ska göras. Jag kollar hur tidningsproduktionen ligger till och jag kollar hur vår försäljning går och hur vår marknadsavdelning går, utifrån det så bildar jag mig en uppfattning om vad som behöver göras mest och vad som ligger först på listan. På de fyra avdelningarna, är det alltid något som ska göras. Har vi en tidningsproduktion och en tidning som måste göras, då jobbar jag 110% med det. Dagen efter tidningen har lämnats behöver jag inte jobba med det, det handlar kanske istället om att vi ska planera något av våra stora event eller att det är något annat.


”…om man ska klara sig överhuvudtaget så måste man jobba hårdare än alla andra.”


Är det ett 9 till 5-jobb?
- Det kan absolut vara det men vissa dagar jobbar jag jättesent. Det kanske är ett 9 till 5-jobb på det sättet att jag får ihop det med mitt övriga liv, jag har barn som jag både hämtar och lämnar. Men det händer ju saker hela tiden som man måste vara beredd på. Är man ansvarig utgivare för en verksamhet så är man juridiskt ansvarig för allt som står. På det sättet så måste man vara tillgänglig om inte annat för att en medarbetare ska kunna fråga saker och ting och då måste jag kunna vara där.

Vad är nyckeln till framgång?
- Hårt jobb, och lite tur!

Claes de Faire Colin 3Vilka är de vanliga misstagen som folk gör när de är på arbetsintervju?
- Jag anställer helst bara människor som är födda utanför Stockholm. Jag hävdar alltid att de absolut mest drivna människorna. Det finns något väldigt bekvämt med de som är födda i Stockholm som aldrig har behövt flytta hemifrån på riktigt. Om man flyttat, som jag, från en liten stad måste man slåss med situationen här. Om man inte får en bostad då får man flytta hem till den där lilla hålan som man har gjort allt för att komma ifrån. Får man inget jobb, ja då är det liksom kört! Det tror jag föder en extra drivkraft och den vill jag jättegärna ha på min arbetsplats. Jag är så kategoriskt så att det gäller alla! Jag tror också att om man vill ha ett jobb, då ska man visa att man vill ha det. Man får aldrig vara rädd för att lyckas. Sverige kan vara skiträdda för att lyckas och hela tiden tänka ”om det inte går vägen, så kan vi skylla på det här”. Man ska inte tänka så. Man ska tänka ”Jag SKA lyckas”.


”Jag anställer helst bara människor som är födda utanför Stockholm. Jag hävdar alltid att de absolut mest drivna människorna.”


Man får inte visa osäkerhet?
- Jag tycker att man ska visa att man vill klara det. Jag har anställt ganska många unga människor som precis kommit från universitetet och väldigt många av dem tycker jag har visat mycket osäkerheter i början. Det är skillnad på osäkerhet och osäkerhet. Osäkerhet i sig tycker jag inte att man ska vara rädd för men otydlighet eller ovilja att jobba hårt. Det gör mig fullständigt allergisk.

Om exakt allt är möjligt, vilket jobb skulle du vilja ha då?
-  Jag skulle vilja vara chef för en större tidning eller större media men sen drömmer jag också om att jobba någon annanstans som inte har med media att göra överhuvudtaget!

När du var liten, vad ville du bli ”när du blir stor” ?
- Jag blev ganska nyfiken på journalistyrket när jag gick mellan- eller högstadiet och hade det som en återkommande dröm, sen hade jag jävligt dåliga betyg på gymnasiet för att jag var så lat och journalisthögskolan har alltid haft extremt höga antagningskrav. Jag var väldigt facinerad av gamla saker länge. Jag ville jobba med gamla saker.

Hur gammal är du?
- Hur gammal tror du att jag är? Gissa!

Tjugoni–…Trettio?
- Det var väldigt snällt! 35!

Claes de faire Colin 4


Viewing all articles
Browse latest Browse all 726